نظریه پرداز: حجت الاسلام و المسلمین دکتر یعقوب علی برجی
موضوع: پیامبر(ص) خاتم مظهر رحمت و نفی خشونت
به گزارش روابط عمومی موسسه فهیم، یکصد و نود و نهمین جلسه نظریه پردازی موسسه فهیم شب گذشته ـ شنبه 28 دی ماه ـ با موضوع "پیامبر(ص) خاتم مظهر رحمت و نفی خشونت" با سخنرانی «حجت الاسلام و المسلمین دکتر یعقوب علی برجی» و با حضور اساتید، طلاب، دانشجویان و پژوهشگران در محل موسسه فهیم قم برگزار شد.
حجت الاسلام دکتر برجی در ابتدای این نشست گفت: بهترین معرف پیامبر(ص) قرآن است در قرآن نام و صفات برجسته انبیاء ذکر شده است خدا در قرآن برای پیامبران صفاتی نام می برد ولی در مورد حضرت محمد(ص) سخن از یک یا دو صفت نیست خداوند در شأن پیامبر(ص) می فرماید «إِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظيم» اخلاق پیامبر(ص) آن قدر والا بوده است که خدا به عظمت از آن یاد کرده است.
وی یکی از ویژگی های پیامبر(ص) را نرم خویی معرفی کرد و افزود: در آیه « فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ كُنْتَ فَظًّا غَليظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَ شاوِرْهُمْ فِي الْأَمْر» خداوند به پیامبر می فرماید این رحمت الهی است که به مردم نرمش داری و اگر خشن و سخت دل بودی از اطراف تو پراکنده می شدند.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: این آیه بعد از جنگ احد نازل شد درحالتی که اصحاب، پیامبر(ص) را تنها گذاشتند و فرار کردند خداوند در این آیه ارکان روابط اجتماعی را به پیامبر(ص) آموزش می دهد خدا به پیامبر(ص) خود می گوید اول اینها را ببخش، برای آنها طلب استغفار کن و با آنها مشورت کن.
وی ویژگی دیگر پیامبر(ص) را رحمت، رافت و مهربانی معرفی کرد و افزود: خداوند در آیه «لَقَدْ جاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزيزٌ عَلَيْهِ ما عَنِتُّمْ حَريصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنينَ رَؤُفٌ رَحيمٌ» می فرماید رنج های شما مومنین بر پیامبر(ص) سخت است پیامبر بر هدایت مومنین حریص و بر مومنین رئوف و مهربان است.
حجت الاسلام برجی در مورد معنای لغوی و اصطلاحی خشونت گفت: خشونت در لغت به معنای درشتی، زبری و ضد لینت و نرمی است و در اصطلاح به شیوه های ضد نرم یا سوء استفاده از قدرت، نابردباری مذهبی و تحمل ناپذیری فکری و تحمیل یا حذف دیگران به دلایل و روش های غیرقانونی و غیرمنطقی می گویند.
وی با اشاره به اینکه قوانین اسلام مثل قصاص و حدود از محورهای اتهام خشونت به پیامبر(ص) است در پاسخ اظهار داشت: قوانین بازدارنده در تمام کشورها وجود دارد، برای نمونه؛ در 150 کشور دنیا اعدام، قانونی است. در اسلام سخت گیری در اثبات جرم وجود دارد تا زمینه اجرای حکم از بین رود و با هرگونه احتمال و شبهه اجرای حدود منتفی می شود.
این استاد حوزه و دانشگاه جنگ های پیامبر(ص) و جنگ های صدر اسلام را دیگر اتهام خشونت به پیامبر(ص) معرفی کرد و در پاسخ این شبهه ابراز داشت: اصل در اسلام صلح است نه جنگ، و جنگ در مواقع ضروری است برای نمونه؛ خداوند در قرآن می فرماید «وَ إِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَها» و «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّة» و همه جنگ های پیامبر(ص) دفاعی بود و دفاع غریزه طبیعی است.
وی با بیان اینکه دستور قتل و ترور بعضی دشمنان یهود مثل کعب بن اشرف، سفیان بن خاله، ابوعفک و ابورافع سلام بن ابی حقیق از دیگر محورهای اتهام خشونت به پیامبر(ص) است در پاسخ خاطرنشان کرد: جنایات این افراد پیمان شکنی، هجو پیامبر(ص)، مسلمانان و زنان مسلمانان، تحریک مردم ضد پیامبر(ص) و جمع آوری نیرو برای جنگ با مسلمانان است و غالب این داستان ها در کتاب های اهل سنت آمده است و امکان دارد که اساسا ساختگی باشد.
حجت الاسلام برجی افزود: مشکل اینجاست که کشتن افراد به صورت غافلگیرانه "فتک" است و پیامبر(ص) از فتک نهی کرده است و دستور قتل این افراد با نهی پیامبر(ص) در تعارض است، در جواب می گوییم؛ یهودیان پیمان شکستند ، وارد جنگ شدند و فتک در جنگ مانعی ندارد یا اینکه پیامبر(ص) از فتک نهی کرده نه از "اغتیال"، اغتیال به این معناست که شخصی را به صورت مخفیانه بکشیم و به امنیت جامعه ضربه نزند ولی فتک به امنیت جامعه ضرر می زند و تا زمانی که این افراد در مدینه بودند پیامبر دستور قتل صادر نمی کرد ولی زمانی که از مدینه خارج شدند دستور قتل آنها از جانب پیامبر صادر شد.
وی در پایان تاکید کرد: ممنوع بودن فتک در غیر دفاع مشروع است یا اینکه ممنوعیت فتک به غیر اذن حاکم و امام معصوم حمل می شود و اگر با اذن حاکم و امام معصوم باشد اشکال ندارد. و فتک خودسرانه جایز نیست.